گلوگاه شاخص کل

سید محمود حسینی

منتشر شده در روزنامه اقتصادی تعادل

شاخص که آخرین ریزش های خود را در اوایل بهمن ماه سال گذشته انجام داد و از حدود یک میلیون و دویست هزار واحد شروع به برگشت کرد، سه شنبه با ریزش ۳۳ هزار واحدی باز دوباره ترس را بر بازار حاکم کرد و ذهن بسیاری از سهام داران را به خود مشغول نمود.

هر چند به نظر می رسد میان حرکت شاخص و حرکت نمادها همخوانی وجود ندارد و آن طور که در این مدت شاخص بهبود می یافت از زیان سهام داران کم نشد اما این حرکت بارقه ای از امید را در بازار روشن کرده بود. که ریزش سه شنبه  و رشد اندک چهارشنبه ۲۴ فروردین، شرایط به گونه ای دیگر رقم زد به طوری که خروج پول های حقیقی دوباره شتاب گرفت.

اگر نگاهی دقیق تری به شاخص داشته باشیم، پس از رشد در هفته اول بهمن ماه ۱۴۰۰ در شانزدهم همان ماه با یک ریزش ۲۱ هزار واحدی وارد مرحله سکون شد و در همان حوالی ۱۲۸۰ هزار واحد نوسان اندکی داشت. در آن برهه توانست برخطر ریزش مجدد غلبه کند و به رشد خود ادامه دهد.

ریزش سه شنبه ۲۳ فروردین از چند جنبه قابل توجه است. اول اینکه این میزان ریزش و با آن قدرت در طی چند ماه اخیر بی سابقه بوده است. البته اگر نگاهی به چند کندل گذشته داشته باشیم، آخرین کندل دوجی بوده که خبر از یک بلاتکلیفی در بازار دارد. همچنین نوسان چند روز قبل تر نیزاین موضوع را تایید می کند. می توان گفت که این ریزش حاصل چندین روز بدبینی به ادامه رشد و همچنین بلاتکلیفی است.

با نگاه به گذشته نمودار شاخص، اطلاعات ارزشمند دیگری هم به دست می آید. شاخص در اولین رشد خود توانسته بود رقم یک میلیون پانصد هزار را با قدرت رد کند اما در بقیه موارد این عدد به عنوان یک مانع مستحکم عمل کرده است. اولین برخورد شاخص با این عدد بعد از رشد تاریخی خود در مهرماه سال ۹۹ بود. هرچند در آن زمان قدرت ریزش بسیار بالا بود ولی این مقاومت توانسته بود حدود یک ماه به شاخص اجازه عبور ندهد و شاخص بالای یک و نیم میلیون واحد نوسان نماید. هرچند نهایتا این مقاومت شکست و بازار به نزول خود ادامه داد.

دومین برخورد، در آذرماه همان سال بود که اولین خیز شاخص برای رشد را ناکام گذاشت. شاخص با برخورد به این مقاومت سنگین به کمترین مقدار خود بعد از سقف ۲ میلیونی سقوط کرد و کف حدود ۱ میلیونی را ثبت نمود. برخورد دوم ۹ ماه بعد یعنی در شهریور ۱۴۰۰ اتفاق افتاد که این بار نیز شاخص نتوانست از سد این مقاومت عبور کند و این نقطه جایگاه خود را به عنوان یک نقطه چرخش قدرتمند تثبیت کرد.

حال که شاخص چندین بار توسط این مقاومت به شدت پس زده شده بود، به نظر می رسید که با نزدیک شدن به آن دوباره ترس آن را فراگیرد و توان مقابله مجدد با آن را نداشته باشد.

با اینکه هیچ مقاومتی در طول تاریخ بازارهای مالی وجود ندارد که تا ابد نشکسته باشد؛ نهایتا این مقاومت نیز به سرنوشت آنها دچار خواهد شد و خواهد شکست؛ اما نکته مهم برای بسیاری از سهامداران زمان آن است. سهامدارانی که روزهای سخت و طاقت فرسایی را پشت سر گذاشته اند.

لازم است بدانیم که یک قیمت قبل از یک مقاومت قوی عقب نشینی کند، فی نفسه موضوع بدی یا خوبی نیست. زیرا در بسیاری موارد قیمت در یک عقب نشینی تاکتیکی از یک مقاومت و فاصله گرفتن از آن توان لازم را برای عبور از مقاومت جمع می کند. با توجه به نوع حرکت و توان حرکتی شاخص(momentum) چند روز اخیر، شاخص امکان عبور از این مقاومت را نداشت و شاید بتواند با این عقب نشینی فرصت و توان لازم را برای عبور از سد یک میلیون پانصد فراهم کند.

از طرفی، این موضوع که شاخص توانسته است خط روند نزولی را پشت سر بگذارد و خود را بالای این خط روند برساند هر چند با قدرت نبوده است، وقوع سناریو بالا را محتمل تر می کند. اما نکته این است که ممکن است شاخص برای تجمیع قوا تا حدود عدد ۱۲۵۰ هزار واحد نزول کند و با برخورد مجدد به خط روند (Pull back) انرژی و شتاب لازم را برای شکستن مقاومت پیش روی خود کسب کند.

ناگفته نماند که حرکت مثبت اما اندک وضعیف روز چهارشنبه، لازم کرد که هفته آینده را منتظر حرکت بعدی بازار باشیم تا بهتر مسیر بعدی آن را درک کنیم.

TradingView Chart
3 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها