ثبت معاملات

بسیار مهم است که یک معامله گر تریدهای خود را ثبت کند. ثبت معاملات به معنی حفظ آنچه در بازار انجام داده‌ایم از خطر فراموشی و یا تحریف است. همانطور که در بحث سوگیری‌های ذهنی و خطاهای روانی معامله گران اشاره شده است خطا در یادآوری معاملات گذشته امری معمول است؛ و شرایط زمان بازخوانی خاطرات روی شکل یادآوری آن‌ها تأثیر دارد. برای مثال زمانی که معامله گر در زمان حال خوشحال است و حس خوب دارد از گذشته بیشتر موفقیت‌ها را به یاد می‌آورد تا شکست‌ها را. این ویژگی باعث می‌شود که معامله گران حقیقت گذشته را فراموش کنند و آنچه دوست دارند به یاد بیاورند.

به یاد آوردن آنچه دوست داریم یک سوگیری ذهنی است و مانع از یادگیری و عبرت آموزی ازخطاهای گذشته می‌شود اصلاح نکردن اشتباهات گذشته یعنی امکان تکرار همان اشتباه بارها و بارها. نتیجه نیز در شرایط کاملاً مشخص است همچنان به ضرر کردن ادامه خواهیم داد.

از طرفی دیگر ثبت معاملات یک عادت خوبی است که سطح تصمیمات منطقی را در معامله گران بشدت بالا می‌برد. چون تصمیماتی که احساساتی اتخاذ می‌شود امکان ثبت و ضبط ندارد و بسیار سخت است که معامگر بنویسید «حسم به من می‌گوید قیمت بالا خواهد رفت». اما در مقابل تصمیمات که در آن عقلانیت و تحلیل منطقی وجود دارد همانطور که به بحث تحلیل گفته شد به دلیل اینکه پایه ریاضیات دارد به راحتی قابل ثبت است.

فواید ثبت ترید

به گفته رابرت ماینر ثبت معاملات بصورت مرتب فواید زیر را برای معامله گران به همراه دارد:

۱- به معامله گر کمک می‌کند که روی اطلاعاتی که برای تصمیم گیری در مورد معامله نیاز دارد تمرکز کند و اطلاعات غیر مرتبط را در تصمیم‌های خود دخیل نکند.

۲- معامله گر را برای فعالیت‌های بازار که شرایط قابل قبولی برای ورود به بازار ایجاد می‌کند را از قبل آماده می‌کند.

۳- معامله گر از قبل، استراتژی معاملاتی خود را می‌نویسید و نوشتن استراتژی معاملاتی و اطلاعاتی از قبیل نقطه ورود، حد ضرر و شکل خروج در سود را تعیین می‌کند.

۴- معامله گر در زمانهایی که دچار طوفان احساسات می‌شود و قدرت تصمیم گیری خود را از دست می‌دهد با اتکا به همین اطلاعات می‌تواند لحظه بستن معامله خود را به خوبی مدیریت کند.

۵-ثبت معاملات یکسری مکتوب را در اختیار معامله گر می‌گذارد که بسیار ارزشمند است و این نوشته به معامله گر این فرصت و امکان را می‌دهند که تکنیک‌های تحلیل، استراتژی معاملاتی، میزان دخالت احساسات و مسائل روانشناسی را در معاملات خود بررسی نماید. در این صورت است که می‌تواند ایرادات گذشته را صادقانه و دقیق بررسی و رفع نماید ویا بهبود ببخشد.

۶- بررسی مستمر معاملات ثبت شده به معامله گر در تعریف قوانین معامله گر خاص خود او کمک شایانی می‌کند.

۷-آنچه در صفحات ثبت معاملات نوشته می‌شود بی شک یک سندی مکتوب از افکار ایده‌ها و انگیزه معامله گر در همان معامله است که کمک می‌کند معامله گر خود را به عنوان یک فعال بازار مالی به خوبی بشناسد.

۸-یکی از مهمترین فواید ثبت معاملات این است که پیشاپیش اصول لازم برای ورود به بازار را مشخص می‌کند؛ زیرا معیارهایی که برای ورود به بازار در نظر گرفته شده است امکان صبر و مترصد فرصت شدن به شکل درست را به معامله گر می‌دهد و تا زمانی که معیارهای معامله گر توسط بازار تکمیل نشده است معامله گر هیچ اقدامی از روی احساسات انجام نمی‌دهد.

موضوعی که مطرح است این است که نوع تحلیل، ترم و سبک معاملاتی شما بطور مستقیم روی شکل و اطلاعات ثبت شده در برگه ثبت معاملات تأثیر مستقیم دارد. برای مثال سند ثبت معاملات افراد فعال در بورس تهران متفاوت از کسانی است که درارزدیجیتال، رمز ارزها و یا فارکس فعالند، می‌باشد. پس بهتر است که شما ثبت سند معاملات اختصاصی خودتان را طراحی کنید اما لازم است که حتماً اطلاعاتی که کلیدی هستند را در آن وارد نمایید.

اطلاعات کلیدی برای ثبت معاملات

اطلاعات کلیدی که باید در برگه ثبت معاملات باشد باید شامل اطلاعات لازم برای تصمیم گیری در مورد معامله باشد. شامل توضیح مختصری از نظرتان در مورد بازار باشد که چه حرکاتی در آن واجد شرایط لازم برای ورود به بازار و شروع یک معامله است.

برگه اول: آمادگی برای معامله گری

در این برگه شما اطلاعات زیر را می‌توانید لحاظ کنید:

شماره برگه و تاریخ

هدف (Objective): نوشته کوتاهی است که نشان می‌دهد انتظاری چه حرکتی از بازار دارید. البته این انتظارات در قالب تحلیل نوشته می‌شود که می‌تواند این انتظار مربوط به کوتاه، میان و بلند مدت باشد

روند: باید مشخص کنید که در چه روندی هستید اگر شما قصد دارید که در روند کوتاه مدت که ممکن است در جهت خلاف روند بلند مدت است وارد معامله بشوید، خطرات احتمالی این موضوع را به شما یادآوری خواهد کرد و هوشیاری لازم را به شما خواهد داد.

زمان: اگر تحلیل زمانی دارید آن را وارد می‌کنید.

نقاط حمایت و مقاومت: نقاط حمایت و مقاومت اطراف قیمتی که قصد ورود به معامله دارید را می‌نویسید.

شرایط احتمال ادامه روند: به نظرتان در چه شرایطی روند ادامه خواهد داشت را می‌نویسید.

شرایط احتمال برگشت روند: احتمالات ممکن برای برگشت روند را در این قسمت ذکر می‌کنید.

الگو: چه منتظر هستید که شکل بگیرید

شرایط شروع معامله: در این قسمت شرح مختصری که چه شرایطی لازم است تا وارد بازار شوید بنویسید. این نوشته می‌تواند شامل یک سیگنال برگشتی در قیمت یا زمان باشد یا شکست خط روند و یا عدم شکست آن و ادامه در روند قبلی؛ به عبارت دیگر بایستی معیارهای لازم برای ورود به معامله را بنویسید.

مدیریت سرمایه: باید مشخص باشد اگر می‌خواهیم وارد معامله شویم چه میزان سهام یا اوراق بهادار بایستی معامله کنیم یا اگر در بازار مالی فارکس هستیم معامله ما چه حجمی باید داشته باشد.

لغو معامله: اگر قبل از ورود، تصمیم به لغو معامله بکنید دلیل آن را در این قسمت بنوسید؛ که شامل تاریخ و علت آن می‌شود

حد ضرر احتمالی: در بازار سهام تهران که امکان قرار دادن حد ضرر وجود ندارد بایستی نقطه‌ای را به عنوان حد ضرر در نظر بگیرید باید دقت کنید در صف فروش گرفتار نشوید و یا دچار گره معاملاتی نشوید. اگر هم امکان ثبت حد ضرر در همان زمان ارسال سفارش را دید حتماً  اقدام به قرار دادن حد ضرر نمایید.

حد سود احتمالی: باید نقطه خروج خود با سود مشخص نمایید؛ زیرا اگر در محل مناسب خارج نشوید ممکن است قیمت دچار سقوط شود و امکان خروج را به شما ندهد یا بدون اینکه سود قابل توجهی نصیب شما شود مدت طولانی در بازار گیر بیافتید پس لازم است که قیمت یا زمان احتمالی حد سود خود را تعیین کنید.

توضیحات: آخرین قسمتی است که می‌توانید برای نوشتن توضیحات و مطالب اضافی در نظر بگیرید.

برگه دوم: جدول مدیریت و بستن معامله

جدول مدیریت معامله همانند جدول شروع معامله است و همان اطلاعات را دارد با این تفاوت که برخی اطلاعات تکمیل شده در آن ممکن است تغیرکنند مثلاً با تغییر نقاط پیوت، حمایت و مقاومت تغییر نمایند یا در بحث مدیریت معامله بخواهید در حجم معامله تغییراتی انجام دهید.

این برگه شامل اطلاعاتی شماره برگه (که ارتباط با برگه قبل را نشان دهد) و سایر اطلاعاتی مانند تاریخ و شماره قرار داد، اضافه کردن حجم، کم کردن حجم و توضیحات باشد

تکمیل این جدول هم بسیار ارزشمند است زیرا ثبت آنچه اتفاق است با آنچه در صفحه ثبت شروع و مدیریت اطلاعات گرانبهایی برای بهبود معامله گری شما در اختیارتان می‌گذارد.

این برگه شما اطلاعاتی مثل تاریخ ورود و خروج از معامله است. قیمتی که در آن وارد شده‌اید و قیمتی که خارج شدید. سود یا زیان خالص شما در آن ذکر می‌شود و جایی برای نوشتن توضیحات و درسهایی که از این معامله گرفتید را در نظر بگیرید.

آنچه گفت شد موارد پیشنهادی هستند ولی ثبت آنها خط فکری شما را مشخص می‌کند که چه فاکتورهای تحلیلی را در نظر می‌گیرید.

مهم نیست که چه فرمتی را در ثبت معاملات استفاده می‌کنید مهم این است که برای موفقیت شما بسیار حیاتی است و شما تنها با بررسی اشتباهات گذشته خودتان می‌توانید معامله گری خودتان را بهبود ببخشید و معامله‌های فعلی خود را نظارت کنید. به یاد داشته باشید که تمام معامله گران ناموفق هیچ وقت معامله خود را ثبت نمی‌کنند و اگر بخواهید از جرگه آنها خارج شوید بایستی معامله خود را ثبت نمایید.

اگر می‌خواهید که عادت به موفقیت داشته باشید باید به چیزهایی که به موفقیت شما کمک شایانی می‌کنند عادت کنید.

سیدمحمود حسینی

می توانید ویدیو های مربوط به ثبت معالات را مشاهده کنید.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
8 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها