روانشناسی معامله گر

علم روانشناسی به مطالعه رفتار انسان می‌پردازد و روانشناسی ترید به مطالعه رفتارهای معامله‌گران در بازارهای مالی توجه دارد. فراتر از مطالعه رفتار معامله‌گران توسط سایرین، روانشناسی معامله‌گری یکی از سه مهارتهای است که یک معامله‌گر باید با آن آشنا باشد و بتواند ضمن رعایت اصول آن از روان و ذهن خود مراقبت و محافظت نماید تا اسیر تله‌های روانی و احساسی که در معامله‌گری بسیار شایع است، نشود.

روانشناسی معامله‌گری را می‌توان اساسی‌ترین مهارت یک معامله‌گر دانست زیرا او هر چه از تحلیل و مدیریت مالی بداند در ذهن او ذخیره می‌شود و در رفتار معامله‌گر خودش را نشان می‌دهد. اگر معامله‌گر ذهن مرتب و تربیت یافته‌ای داشته باشد می‌تواند از دانش خود در حوزه معامله‌گری به خوبی و بجا استفاده کند اما اگر ذهن مشوش در هم ریخته‌ای داشته باشد بورس و بازارهای مالی برای او تبدیل به یک رینگ مبارزه می‌شود که هر لحظه ضربه‌ای از بازار دریافت می‌کند. این ضربات نهایتاً معامله‌گر را از پای در می‌آورد و ترید در بورس و بازارهای مالی به کابوسی وحشتناک که به آن اعتیاد پیدا کرده است تبدیل می‌شود.

مکتب مالی رفتاری و روانشناسی ترید

روانشناسی معامله‌گر در مکتب مالی رفتاری در حوزه بازارهای مالی و سهام مورد بررسی قرار می‌گیرد. آموختن اصول و مبانی و بکارگیری آن‌ها در معامله‌گری هر چند محسوس می‌تواند باشد اما بدون شک اثرات بزرگ و پایداری هم از لحاظ فردی و هم از لحاظ اجتماعی دارد؛ بنابراین، در این حوزه می‌توان به مسائل روانشناسی اجتماعی نیز پرداخت و رفتار معامله‌گران را به عنوان یک اجتماع که از همدیگر تأثیر می‌گیرند را مورد توجه قرار داد.

هر چند احساساتی مثل ترس، طمع، خشم، حس انتقام، ناامیدی، امید واهی، خوش بینی و … احساسات فردی هستند و این احساسات چه مثبت وچه منفی بشدت روی منطق معامله‌گران تسلط دارد و تصمیم گیری آنها را در خرید یا فروش سهام و نمادهای بازار جهت می‌دهد، می‌تواند در مقیاس بسیار بزرگتر یعنی اجتماع معامله‌گران نیز سرایت کند؛ مانند یک بیماری ویروسی واگیردار همه آنها را آلوده نماید. مگر اینکه معامله‌گر بر اصول روانشناسی معامله‌گری آشنا و مسلط باشد و بدین ترتیب خودش را از مبتلا شدن در امان نگه دارد.

محیط و روانشناسی تریدر

محیط بخشی از ساختار ذهنی انسان هاست و معامله گر به عنوان یک انسان علاوه بر اینکه مجبور به تعامل با محیط عمومی است باید با محیط اختصاصی معامله گری نیز در ارتباط باشد. این محیط اختصاصی شامل بروکرها، شرکت های خدماتی و آموزشی است. معامله گر چه بخواهد یا نه به راحتی از آن تاثیر می گیرد.

جهت دهی های محیط یا به طور ناخواسته معامله گر را تحت الشعاع قرار می دهد یا اینکه هدف و برنامه ای برای معامله گر دارد. برای مثال بسیاری از بروکرها بویژه بروکرهای فارکس و اخیرا صرافی های رمزارزها اقداماتی را در قالب برنامه های بازاریابی انجام می دهند که معامله گران را بسیار آرام و خزنده به سمت اعتیاد به ترید و نهایتا شکست بکشند.

حتی بسیار در بازار دیده شده است که عده‌ای به عمد یکسری شایعه را در فضای های خبری نشر می‌کنند تا جمعی از معامله‌گران کم اطلاع را به سوی تله‌ای که برای آنها سود و برای سایرین ضرر است سوق دهند.

تسلط روانی و آشنایی با روانشناسی معامله‌گر و روانشناسی اجتماعی بازارهای مالی بی‌شک معامله‌گر را از دست خودش، سایر معامله‌گران و بازار در امان نگه خواهد داشت وگرنه تا زمانی که یاد نگیرید مانند تکه چوبی بی‌اختیار در نوسان‌ها و امواج کوچک و بزرگ دریای بازارهای مالی بالا پایین خواهد رفت.

سید محمود حسینی

شما می توانید سری ویدیوهای مربوط به روانشناسی معامله گر و همچنین مدیریت روانی را مشاهده فرمایید.

سری ویدیوهای روانشناسی معامله گر

سری ویدیوهای مدیریت روانی در بورس و بازارهای مالی

5 4 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
12 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها