کتاب تکامل یک معامله گر ازغار تا تالار

“Evolution of a trader (from cave to floor)”

نویسنده : سید محمود حسینی

این کتاب حاصل سال ها آموختن، تجربه، مصاحبه با معامله گران بسیار می باشد که در هجده ماه تالیف و پس از یکسال و اندی اصلاحات و بازبینی چاپ شد. این کتاب در ۵۹۰ صفحه به بررسی مشکلات معامله گران، مسائل ذهنی و آنچه یک معامله گر باید در حوزه ترید و روانشناسی معامله گری بداند تا مسیری که طی می کند راه موفقیت باشد را برای خود بسازد. در ادامه پیشگفتار کتاب، متن پشت جلد و فهرست آن ارایه شده است.

پیش‌گفتار

معامله‌گری در بازارهای مالی، حرفه‌ای است که افسونگری خاص خودش را دارد. با آن‌که آسان است ولی ساده نیست. در گیرو‌دار همین آسانی و پیچیدگی، بسیاری از افراد هر آن‌چه می‌توانند هزینه می‌کنند و هر‌ ‌آن‌چه لازم می‌دانند انجام می‌دهند تا با یک خرید‌و‌فروش از این بازار سود کسب کنند، اما آمار و واقعیت‌های موجود، خروجی دیگری از همین خرید‌و‌فروش ساده را نشان می‌دهد.

در وصف دیگری از معامله‌گری در بازارهای مالی اگر بگوییم: در هیچ شغلی سودکردن این قدر نزدیک به نظر نمی‌رسد، بیراه نگفته‌ایم. در‌واقع سودکردن در بازار مالی بسیار نزدیک‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. آن قدر نزدیک که به عمیق‌ترین لایه‌های ذهن نفوذ می‌کند؛ تا حدی که معامله‌کردن به یک بازی روان‌شناسی تبدیل می‌شود.

بیل ویلیامز(Bill Williams)، مارک داگلاس(Mark Douglas)، وارن بافت(Warren Buffett)، رابرت ماینر(Robert C. Miner)، لری پساونتو(Larry Pesavento)، تیموتی اسلاتر(Timothy C. Slater)، جمیز مونتیر(James Montier) و بسیاری دیگر به این موضوع اشاره کرده‌اند: که تحلیل فاندامنتال یا تکنیکال نتایج سودآور مدام و مستمر را نمی‌توانند ضمانت کنند؛ زیرا آن‌ها بازار واقعی را نشان نمی‌دهند. مارک داگلاس می‌گوید برای موفق‌شدن «باید ذهن خود را بسازید.» یا به گفته بیل ویلیامز: «‌معامله‌گری می‌تواند موفق شود که تقدیر پنهان را در رخدادهای به‌ظاهر تصادفی بازار آشکار کند.» و این محقق نمی‌شود، مگر پارادایم(Paradigm) معامله‌گر اصلاح شود. اما مشکل همین جاست. از نظر بیل ویلیامز از آن‌جایی‌ که پارادایم فیلتر و صافی است که واقعیت‌های شخصی و مفروضات ما در مورد دنیا و همچنین بازار را تعیین و اجبار می‌کند، ما به‌ندرت به آن‌ها توجه یا راجع‌به آن‌ها سئوال می‌پرسیم. در مورد آن‌ها فکر نمی‌کنیم، بلکه راجع‌به چیزهایی که از آن‌ها می‌آیند فکر می‌کنیم. آدام اسمیت(Adam Smith) نیز می‌گوید: «‌زمانی که در وسط یک پارادایم هستیم، بسیار سخت است که پارادایم دیگری را تصور کنیم.»

کلمه پارادایم از ریشه یونانی پارادیما(Paradeigma) به معنی مدل(Model) و الگو(Pattern) می‌باشد. (در این کتاب از همان کلمه مدل ذهنی استفاده شده است.) آدام اسمیت در کتاب قدرت‌های ذهن(Powers of the Mind) پارادایم را این‌گونه توصیف می‌کند: «‌راهی است که ما دنیا را درک می‌کنیم؛ مثل آب برای ماهی است. پارادایم دنیا را برای ما تشریح می‌کند و کمک می‌کند که رفتار آن را پیش‌بینی کنیم.»

اصلاح مدلِ ذهنی، دیدن واقعیت‌ها، آشکار‌کردن تقدیر پنهان بازار، موفقیت مستمر، همه از مسیر خودشناسی و خود را درک‌کردن، می‌گذرد. با عبور از این مسیر است که می‌توانید روش معامله‌گری مختص خودتان را پیدا کنید؛ موضوعی که بیل ویلیامز برای موفقیت معامله‌گر به آن تأکید دارد.

در مورد کتاب حاضر، ذکر چند نکته لازم به نظر می‌رسد:

۱ ـ در این کتاب سعی شده است که راه موفقیت به هر شخصی که می‌خواهد حرفه معامله‌گری را به‌عنوان شغل انتخاب نماید، نشان داده شود. به‌ این منظور دغدغه و توصیه بزرگان موفق در بازار همیشه مد نظر بوده و استفاده شده است.

۲ ـ در این کتاب تأکید خاصی روی خودشناسی و درک خود وجود دارد؛ به‌طوری‌که عمیق‌تر از پارادایم و مدل ذهنی به موضوع ساختمان فکری نیز پرداخته شده است تا معامله‌گر شناخت کافی از خود کسب کند و بتواند در مورد مدل و الگوی ذهنی خود به پرسشگری و کنکاش بپردازد. همچنین برای این‌که بتوانید رفتارهای‌ خودتان را درک کنید، درخصوص احساسات منفی و مثبت درگیر در معامله‌گری، نحوه عملکرد و فرمان‌های مغز به تفصیل بحث شده است.

۳ ـ در ابتدای هر بخش از کتاب، موضوع‌های مورد بحث فصل‌های آن بخش، به‌طور اختصار بیان شده و هر کدام نیز با تمرین‌ خاتمه یافته است؛ تا بدین ترتیب هر بخش از کتاب با یک تصویر کلی از مطالب به تمرین عملی برای معامله‌گر، برای درک بهتر، ماندگاری و کاربردی‌شدن ختم شود. بخش‌بندی کتاب به‌گونه‌ای صورت گرفته است که هر بخش به‌طور مستقل نیز قابل مطالعه است، اما توصیه می‌شود که به همان ترتیبِ نگارش‌شده، مطالعه شود.

۴ ـ نگارش این کتاب حاصل سال‌ها تجربه معامله‌گری، مطالعه، تدریس، مصاحبه و گفت‌وگو با معامله‌گران بسیاری است که موانعی بر سر راه موفقیت خود داشته‌اند. از این‌رو، در این کتاب مطالب لازم و ضروری برای آگاهی و همچنین معضلات پنهان و آشکاری که معامله‌گران با آن‌ها مواجه هستند، مورد بحث واقع شده است. بنابراین، به‌ نظر می‌رسد که این کتاب دارای جامعیت لازم و کافی برای آموزش و آگاهی‌بخشی به معامله‌گران را داشته باشد و آنان با انجام تمرین‌های این کتاب ضمن رهایی خود از احساسات منفی، باورها و دغدغه‌های مخرب، هر زمان که لازم شد به ایرادیابی رفتارهای خود در معامله‌گری بپردازند و راه موفقیت خود را در هر گام هموارتر نمایند. با وجود این، نمی‌توان این کتاب را عاری از نقص دانست. تذکرات و انتقادات صاحب‌نظران و استادان محترم و معامله‌گران عزیز را، برای اصلاح آن در چاپ‌های بعدی، با کمال خضوع و قدردانی پذیرا می‌باشد.

۵ ـ در بهره‌بردای از منابع، منتهای کوشش برای امانتداری به عمل آمده است. در انتهای کتاب نیز شناسنامه این منابع در فهرست منابع درج شده است.

در پایان لازم می‌دانم از کلیه عزیزانی که در نگارش این کتاب، این‌جانب را یاری کردند، کمال تشکر را داشته باشم و بدین ‌وسیله از دوستان گرامی‌ام آقایان محمدرضا محمدی‌مقدم، محمد گرانمایه‌یگانه و آیدین اکبری به‌خاطر محبت‌ها و زحماتی که متقبل شده‌اند، قدردانی ویژه‌ای داشته باشم.

سید محمود حسینی
پاییز ۱۳۹۷

متن پشت جلد

حرفه‌ای افسونگر و آسان، امّا نه ساده؛ توصیفی پیچیده و شاید همه‌فهم از معامله‌گری در بازارهای مالی است. شغلی که سودکردن در آن نزدیک‌تر از رگ گردن می‌نماید، و شاید همین ویژگی اغواکننده است که معامله‌کردن را به یک بازی روان‌شناسانه بدل می‌کند. شاید این‌چنین به نظر برسد که برای موفقیت در بازاری که با تاروپود روان آدمی گره خورده، یادگیری تحلیل‌های مختلف قدم اول است، امّا حکم منطق است که خودشناسی، مقدمه‌ی لازم برای شناخت پدیده‌های دیگر است.
در کتاب حاضر که جستاری برای تبیین مؤلفه‌های روان‌شناختی دخیل در حیطه‌ی معامله‌گری است، استدلال شده که اصلاح الگوی ذهنی، دیدن واقعیت‌ها، شناخت عملکردهای مغز و آشکارکردن تقدیر پنهان بازار، و به‌طور کلی موفقیت مستمر، از مسیر خودشناسی میّسر می‌شود.
نگارنده‌ی کتاب «تکامل یک معامله‌گر» (از غار تا تالار) با تکیه بر تجربه‌ی سال‌ها معامله‌گری، مطالعه، تدریس و گفت‌وگو با سایر معامله‌گران، به توصیف ساختمان فکری ـــ‌که همان خشت اول ساختمان ذهن معامله‌گر است ـــ پرداخته تا از این طریق، پرسشگری و کنکاش را در ذهن مخاطبش برانگیزد و او را در مسیر موفقیت رهنمون شود.

فهرست

پیش گفتار
مقدمه/ سرگذشت یک معامله‌گر

بخش اول/کلیات
فصل اول/ درک مشکل
گروه اول: مطالب ناقص
گروه دوم: مطالبی که عملی نیستند
گروه سوم: مطالب اشتباه
گروه چهارم: مطالب تاریخ گذشته
گروه پنجم: مطالب بدون پایه و اساس علمی
تحلیل بازار
مدیریت سرمایه
فصل دوم/ تجربیات تلخ معامله‌گران
فاصله‌ی موفقیت و شکست
پذیرش شکست
فصل سوم/ آموزش درست و نقش آن در موفقیت
فصل چهارم مثلث دنیای معامله‌گری
معامله‌گری یعنی چه؟
یک معامله‌گر چه مهارت‌هایی باید داشته باشد
معامله‌گر کیست؟


بخش دوم/ مغز شاهکار خلقت و مهم‌ترین ابزار یک معامله‌گر/
فصل پنجم/ ویژگی‌های مغز چیست؟ و چگونه آن را درست پرورش دهیم.؟
فصل ششم/ لایه‌های مغز و رفتار آن‌ها
رفتار لایه‌های مغز
فصل هفتم/ احساسات یک معامله‌گر
حس خشم
تشویش و دلهره
استرس.
غم و ناراحتی
یأس و منفی گرایی
حس ترس
احساسات مثبت
امید و اشتیاق
خوش‌بینی
فصل هشتم/ تأثیر احساسات بر طرز تفکر و رفتار معامله‌گر
وا‌کنش افراد در مقابل احساسات
تداعی؛ تمایز و عادت
اعتمادبه‌نفس
دلایل شناخت نظام احساسی و کسب سواد عاطفی
فصل نهم/ آسیب‌شناسی رفتار یک معامله‌گر ناموفق
بخش سوم/ لایه‌های تودرتوی شخصیت و ذهن آدمی
فصل دهم/ منشأ تفسیر محیط و نقش آن در رفتار
نیازهای انسان و نقش آن در تفسیر و رفتار او
دریافت اطلاعات برای تفسیر آن‌ها
نیاز و توقع
تغییر خوب، تغییر بد
فصل یازدهم/ ساختمان فکری و مدل ذهنی
تعمیم ذهنی و کلی‌گرایی
مقاومت‌های مغز
تغییر در مدل ذهنی
ساختمان فکری
شخصیت و ژنتیک
خودانگاره
لایه‌های شخصیت
فصل دوازدهم/ زندگی یک باور و باورهای یک معامله‌گر
نظام ارزش‌ها
زندگی یک باور
سرچشمه‌ی باورها
مرگ باور
باورهای یک معامله‌گر
فصل سیزدهم/ نظام باورهای معامله‌گر و تأثیر ضمیر ناخودآگاه بر رفتار
ناخودآگاه و خودآگاه
فصل چهاردهم/ تعارض‌های ذهنی و ایراد یابی در آن‌ها
بررسی تعارض‌های ساختاری
تعارض در نیازها و خواسته‌ها
تعارض در باورها
انتظارات متفاوت و تعارض در توقعات
تعارض و اختلاف بین خواست و باور
تعارض بین باور و انتظار
تعارض و اختلاف بین خواسته و انتظار
منفعت ناخودآگاه از شکست
فصل پانزدهم/ هدف‌گذاری برای موفقیت
برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری
فایده‌ها و اصول هدف‌گذاری
برای ترسیم اهداف، می‌توانید از پنج قاعده‌ی زیر استفاده کنید

بخش چهارم/ حرکت به سمت موفقیت
فصل شانزدهم/ آنچه یک معامله‌گر باید بداند
تکثرگرایی و همرنگ جماعت شدن
اطمینان افراطی
خوش‌بینی افراطی
مسئولیت‌پذیری
ریسک‌پذیری
ریسک
فصل هفدهم/ نظام فکری متناسب یک معامله‌گر موفق
خطای رفتاری و خطا در معامله‌گری
فراگیری بهترین راه نجات
پاک‌سازی ذهن
انضباط
چگونه منضبط باشیم
اندیشیدن در حوزه احتمالات
فصل هجدهم/ معامله‌گران موفق چگونه فکرمی کنند
بخش پنجم/درک صحیح مثلث معامله‌گری/
فصل نوزدهم/ تشریح بازار مالی و درک صحیح آن
بازار مالی چیست؟
ویژگی بازار مالی
ویژگی‌های بازار به زبانی دیگر
عوامل حرکت بازارهای مالی و فاکتورهای حرکت
نظریه‌ی آشوب و هندسه‌ی فرکتالی
عوامل حرکتی بازار
فصل بیستم/ معامله‌گریِ صحیح چگونه است؟ معامله یا قمار؟
انحراف‌ها و سوءبرداشت‌ها
قمار یا معامله‌گری
معامله‌گری صحیح چگونه است؟
قانون پارتو.
چارچوب معامله‌ی صحیح
فصل بیست‌ویک/ یک معامله‌گر چه مهارت‌هایی باید داشته باشد
مهارت روانشناسی
تحلیل
مهارت مدیریت سرمایه
هماهنگی در معامله‌گر
هماهنگ کردن
منابع

می توانید کتاب را از این طریق تهیه نمایید.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
29 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها